Składniki na mały bochenek (keksówka):
500g mąki
1 jajko
2,5 dkg drożdży (7g suchych)
2,5 dkg drożdży (7g suchych)
1 łyżeczka soli
300 ml letniej wody (wymiennie mleko)
300 ml letniej wody (wymiennie mleko)
Na poczatek rozczyn:
3/4 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki , odstawiamy do wyrośnięcia...
Lub łatwiej - jedną paczkę drożdży suchych mieszamy z mąką.
Mąkę przesiewamy przez sito ,dodajemy sól, jajko, rozczyn i wodę - delikatnie mieszamy aż się pozlepia, a potem zagniatamy. Jak będzie dobrze wyrobione, to odstawiamy do wyrośnięcia. Im dłużej zagniatamy tym bardziej puszysty i wyrośnięty będzie chleb. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy, układamy w wysmarowaną masłem keksówkę lub na oproszoną mąką podkładkę, odstawiamy aby trochę podrosło i do pieca. Pieczemy niecałą godzinę w ok.190st.
To najprostsza wersja bialego chleba na jaka natrafilam do tej pory. Mąkę wedle uznania możemy wymienić na razową, w całości lub tylko wymieszac z białą. Do chleba można dodać podsmażoną cebulę, świeże lub suszone zioła, orzechy, najrożniejsze ziarna, starty ser, suszone pomidory...Generalnie warto zapisać ten przepis jako bazowy do wszelakich eksperymentów z chlebowymi wypiekami.
ooo...już połowa zniknęła :)
musze go koniecznie wyprobowac...przepis wydaje sie prosty. Zobaczymy!!! Dzieki za szczegoly! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy Ty mieszkasz w kolo Lusk, znaczy sie kolo mnie???
OdpowiedzUsuń